Heli Blåfieldin Saunavuoro-valokuvanäyttely

Date
29/10/2020
Location
News, Uutiset
Share
Facebook / Twitter

Dokumentoiva katse suomalaiseen nykypäivän saunakulttuuriin

 

Heli Blåfieldin näyttely dokumentoi suomalaista nykypäivän saunakulttuuria ja sitä kautta suomalaista arkea ja suomalaisuutta. Heli kiersi toukokuusta 2017 joulukuuhun 2018 veljensä, kirjoittaja Ville Blåfieldin kanssa kaikki Suomen maakunnat, joissa kaikissa he tekivät kuvareportaasin paikallisesta saunasta. Maakuntia kertyi 19, saunoja 21. Löylyjen perässä matkustettiin yhteensä 12 908 kilometriä. Reportaaseista koostuva kirja ilmestyi maaliskuussa 2019 ja kantaa nimeä Saunavuoro (Teos).

Saunavuoro-valokuvanäyttely

27.11.–3.12.2020

Avoinna:
ma–pe 12:00–18:00
la–su 10:00–15:00
Ilmainen, vaatii ennakkovarauksen.
Alle 12-vuotiaat lapset eivät tarvitse ilmoittautumista.

Näyttelypaikka
Metsä-paviljonki, 3-5-39 Minami-Azabu, Minato-ku, Tokio

Artist talk

1.12. klo 18:00–19:30
Artist talk pidetään Zoomin välityksellä.
Kieli englanti, tulkataan japaniksi.
Linkki artist talkiin: https://us02web.zoom.us/j/83515446348?pwd=cHNEaElnU21LYUpmcFljSHYyUWVJZz09

 

”Päädyimme Suomen-kierroksellamme muun muassa taloyhtiöiden saunavuoroille, työporukoiden ja perheiden saunailtoihin sekä kuplahallin saunaosastolle. Näimme paljon lakattua koivupaneelia, saunacrocseja ja muovimattoja. Samalla näimme myös paljon muuta, Suomea. Sillä sauna on arjen solmukohta. Sinne tuodaan uudet ystävät, treenikamat, sydänsurut. Ja sieltä lähdetään taas uusia kohti, pokeriturnaukseen, Vaasan yöhön tai yläkerran makuuhuoneeseen. Sauna ei olekaan pelkästään pimeä soppi, se on myös ikkuna. Sauna on meille suuri yhdistävä tekijä.”

Suomessa on yli kolme miljoonaa saunaa. Virallisten tilastojen mukaan ylivoimaisesti suurin osa, 1 686 154, sijaitsee yksityiskodeissa. Toiseksi suurin ryhmä, 797 845, ovat mökkisaunat. Sarakkeiden pienentyessä piirtyy myös kuva suomalaisen saunan monimuotoisuudesta. Teollisuus-, varasto- ja liikennerakennuksiin on vesieristetty 6 468 saunaa, peräkärryihin väsätty 4 000 saunaa ja maatalousrakennusten yhteydessä lämpeää 9 896 saunaa.

Olipa todellinen määrä sitten kolmisensataatuhatta saunaa sinne tai tänne, kertovat tilastot kuitenkin, että kiukaan ääreen Suomessa pääsee kaikkialla. Sauna kuuluu kaikenlaiseen asumiseen, kaikenlaisiin iltoihin ja kaikenlaiseen kanssakäymiseen.

Heli Blåfield on helsinkiläinen freelance-valokuvaaja ja yhteiskuntatieteiden maisteri, joka on työssään erikoistunut reportaaseihin, henkilökuviin ja muotiin. Helin kuvia on julkaistu useissa suomalaisissa ja kansainvälisissä lehdissä ja verkkomedioissa.
Ville Blåfield on helsinkiläinen viestintäasiantuntija ja kirjoittaja.

Saunavuoro-näyttely on ollut aiemmin esillä Suomen Viron-instituutin kautta Narvassa ja Tartossa. Vuonna 2021 näyttely matkaa vielä Kuopion VB-valokuvakeskukseen ja Suomen Madridin-instituutin tiloihin.

Näyttelyä ovat tukeneet Patricia Seppälän säätiö ja Suomen Saunaseura ry.

Kuva: Polvijärvi, toukokuu 2018: Tuula ja Esa löylyssä Esan saunassa Vehkalammen rannalla.

 

Ennakkovaraus

Näyttely on ilmainen, mutta vaatii ennakkovarauksen viimeistään edellisenä päivän klo 16 mennessä.

Varaukset alla olevien linkkien kautta (Peatix, japaniksi/englanniksi):

Pe 27.11.: <<Varaa lippu>>

La 28.11.: <<Varaa lippu>>

Su 29.11.: <<Varaa lippu>>

Ma 30.11.: <<Varaa lippu>>

Ti 1.12.: <<Varaa lippu>>

Ke 2.12.: <<Varaa lippu>>

To 3.12.: Avoinna ainoastaan Women’s empowerment -seminaariin osallistujille

Pe 4.12.: SULJETTU

La 5.12.: SULJETTU

Su 6.12.: SULJETTU

Ma 7.12.: SULJETTU

Ti 8.12.: SULJETTU