Shigaraki-keramiikkanäyttely

Date
02/06/2021
Location
News, Uutiset
Share
Facebook / Twitter

Shigaraki-näyttely esittelee teoksia kahdeksalta keramiikkataiteilijalta Japanista ja Suomesta. Tyylillisesti erilaisia taiteilijoita yhdistää keramiikkataiteen residenssi Japanin Shigarakissa.

Shigaraki on yksi Japanin vanhimmista keramiikan tuotantopaikoista. Shigaraki Ceramic Cultural Park (SCCP) avattiin vuonna 1990 paikallisen keramiikkateollisuuden ja kulttuurin edistämiseksi.

Suomen Japanin instituutti on tehnyt yhteistyötä SCCP: n kanssa vuodesta 2017 kustantamalla vuosittaisen residenssin yhdelle Suomessa asuvalle keramiikkataiteilijalle.

Suomen Japanin instituutin tuottamassa näyttelyssä nähdään teoksia sekä instituutin residenssiohjelman taiteilijoilta että neljältä japanilaiselta Shigarakin residenssitaiteilijalta. Näyttelyn taiteilijat ja teokset on valinnut SCCP:n emeritus-johtaja Michio Sugiyama.

TAITEILIJAT (residenssi Shigarakissa)
Yuri Fukuoka, Japani (1.12.2015–12.3.2016 / 17.8.–28.11.2017)
Tomonari Hashimoto, Japani (useita residenssijaksoja 1.4.2016 – 30.4.2021)
Tomoko Konno, Japani (useita residenssijaksoja 20.6.2016 – 24.9.2019)
Matias Karsikas, Suomi (10.10.–15.11.2017)
Riyoo Kim, Japani (useita residenssijaksoja 18.5.2018 – 3.5.2021)
Man Yau, Suomi (16.10.–1.12.2018)
Erin Turkoglu, Suomi (16.10.–23.11.2019)
Emil Lyytikkä, Suomi (2022)

Shigaraki 信楽

8.–24.6.2021
Lokal Gallery (Annankatu 9, Helsinki)
Avoinna: ti – pe 12-18, la 11-16
Vapaa pääsy

Kuva: Yuri Fukuoka: Blue Journey, 2019

 

Taiteilijat

Kuva: Yuri Fukuoka

Yuri Fukuoka: ”Blue Journey”, 2019

Yuri Fukuoka

Yuri Fukuoka (s. 1987) on ollut kaksi kertaa SCCP:n residenssissä, vuosina 2015 ja 2017. Teoksissaan hän työstää posliinin hyvin ohueksi ja värjää sitä vaalean sinertäväksi. Vuodesta 2015 lähtien Fukuoka on osallistunut aktiivisesti symposiumeihin, työpajoihin ja residensseihin ulkomailla, muun muassa Saksassa, Ukrainassa, Venäjällä ja Kiinassa.

 

Kuva: Gentoku Katakura

Tomonari Hashimoto: Untitled, 2020

Tomonari Hashimoto

Tomonari Hashimoto syntyi 1990 Wakayamassa Japanissa. Hän valmistui vuonna 2017 filosofian tohtoriksi Kanazawan taideyliopistosta pääaineenaan käsityöt ja keramiikka. Hashimotolla on ollut näyttelyitä sekä Japanissa että mm. Etelä-Koreassa, Hongkongissa ja Lontoossa. Vuonna 2015 hän sai toisen palkinnon Kobe Biennalen nykykeramiikan kilpailussa, ja Sankeishinbun -palkinnon Kyoto Art for Tomorrow 2019 -näyttelyssä.

 

Kuva: Tomoko Konno

Tomoko Konno: ”Peace from Kyoto”, 2020

Tomoko Konno

Tomoko Konno (s. 1967) valmistui Tokion Bunka Women’s Universitystä, ja opiskeli keramiikkaa Hongkongissa. Käyttäen perinteistä nerikomi-tekniikkaa hän luo keramiikkatöissään tulkintojaan luonnosta. Konnon töitä on ollut esillä Japanissa, Kiinassa ja eri puolilla Eurooppaa, ja hän on voittanut useita kansainvälisiä palkintoja.

 

Kuva: lokalhelsinki.com

Matias Karsikas, ”Vadelmametsä”, 2021

Matias Karsikas

Matias Karsikas (s. 1989) on keramiikan, lasin ja puun parissa työskentelevä kuvanveistäjä, jonka käyttämät tekniikat ovat aikaa vieviä ja usein itse kehitettyjä. Töissä on monenlaisia tasoja, oivalluksia, dynamiikkaa, ja tunnelma saavutetaan pienillä ja aidon oloisilla asioilla. Värien käyttö on rohkeaa ja esineet toimivat joka suunnasta.

 

Kuva: Kosuke Tamura

Riyoo Kim: ”a body of the vanity”, 2021

Riyoo Kim

Riyoo Kim syntyi vuonna 1980 japanilaiselle isälle ja korealaiselle äidille. Hän valmistui maisteriksi vuonna 2006 Osakan taideyliopiston luovan taiteen osastolta. Vuodesta 2004 hänen töitään on ollut esillä lukuisissa soolo- ja ryhmänäyttelyissä sekä kansainvälisillä taidemessuilla. Vuonna 2009 hän sai toisen palkinnon Kobe Biennalen nykykeramiikan näyttelyssä.

 

Kuva: Diana Luganski

Man Yau: ”MY-4”, sarjasta ”Shiga-Love”, 2018

Man Yau

Man Yau (s. 1991) on Helsingissä asuva taiteilija. Yaun työt tasapainoilevat perinteisten metodien ja käsitöiden sekä teollisten, yksityiskohtaisten muotojen ja ominaisuuksien välillä. Ominaista hänen työlleen on työstää vaativia materiaaleja kuten kiveä ja lasia, jotka vaativat hitaita ja hienovaraisia tekniikoita kuten kaivertamista ja leikkaamista.

 

Kuva: Camilo Cortes

Erin Turkoglu, ”Loop No 8”, 2021

Erin Turkoglu

Erin Turkoglu on Helsingissä asuva turkkilainen taiteilija ja suunnittelija, joka työskentelee materiaalien ja värien hienovaraisuuksien kanssa. Helsingissä sijaitsevassa studiossaan hän työstää käsin erityisesti keramiikkaa. Arkkitehtuurista, runollisesta ilmaisusta, vastakkainasetteluista, ja eritoten luomisprosessista itsestään inspiroituen hän luo toismaallisia esineitä, jotka sijoittuvat jonnekin taiteen ja designin välimaastoon.

 

Kuva: Ananya Tanttu

Emil Lyytikkä: ”Artefakt”, 2020

Emil Lyytikkä

Emil Lyytikkä (s.1996) on Helsingissä asuva taiteilija. Hän viimeistelee tällä hetkellä maisterin tutkintoaan tekstiilisuunnittelusta Aalto-yliopistossa. Lyytikkä tykkää vaellella rautakaupoissa löytääkseen työkaluja ja esineitä, joista hän voisi ottaa vaikutteita töihinsä. Hän on viime aikoina ollut kiinnostunut tee-se-itse -kulttuurista. Lyytikkä tykkää työskennellä monenlaisten materiaalien parissa, keramiikasta muoviin. Hänen viimeisimmissä töissään yhdistyvät perinteiset ja uudet tekniikat.