Taiteilijoiden Kalevala Japanissa

Date
25/01/2018
Location
Projektit
Share
Facebook / Twitter

Taiteilijoiden Kalevala Japanissa -hanke esittelee suomalaista kansanperinnettä nykytaiteen keinoin japanilaisesta näkökulmasta. Hankkeen tavoitteena on edistää Suomen ja Japanin välistä kulttuurista ymmärrystä ja taiteellista yhteistyötä sekä laajentaa tapoja, joilla esitämme mytologiaa ja kansanperinnettä. Hanke on toteutettu yhdessä Kalevalaseuran kanssa osana laajempaa Taiteilijoiden Kalevala –projektia, jossa useiden eri maiden taiteilijat tulkitsevat suomalaista kansalliseeposta.

Hanke sai alkunsa, kun japanilaiset taiteilijat Kotobuki Shiriagari, Yuji Ohta, Ayumi Tanaka, Tomoko Konoike ja Hideki Iinuma sekä näyttelyn kuraattori Kenji Kubota vierailivat Suomessa 2016 tutustumassa Kalevalaan, suomalaiseen taiteeseen ja kulttuuriin. Taiteilija Yusuke Asai vieraili Suomessa myöhemmin.

Vierailun jälkeen kultakin taiteilijalta tilattiin teos, joka heijastaa heidän omia kokemuksiaan kalevalaisesta mytologiasta ammentaen. Teoksissa yhdistyvät suomalainen mystiikka ja japanilainen ajatusmaailma, ja Kalevalan tarinaa kerrotaan useiden eri taidemuotojen ja tyylisuuntien kautta. Näyttely kokoaa yhteen maalaus- ja valokuvataidetta, kuvanveistoa sekä installaatio- ja videotaidetta. Esimerkiksi kuvanveistäjä Hideki Iinuma kuvaa veistoksissaan Kalevalan vahvoja naishahmoja nykyaikaisessa muodossa, kun taas Tomoko Konoiken monimediaiset työt käsittelevät raakoja tunteita ja ihmisen väkivaltaista luonnetta.

Hankkeeseen perustuva näyttely Universal Nature – Rediscovery of Kalevala by 6 Contemporary Japanese Artists järjestettiin Sezon Art Galleryssa Tokiossa 6.8.-27.8.2017. Suomessa näyttely nähtiin osana Ajan kaikuja – Tokio | Berliini | Kerava -näyttelyä, joka avautui 26.1.2018 Taide- ja museokeskus Sinkassa Arja Elovirran kuratoimana. Universal Nature -teosten lisäksi näyttelykokonaisuuteen sisältyy töitä Suomen Saksan instituutin tuottamasta Taiteilijoiden Kalevala -näyttelystä Do you remember? 

Ajan kaikuja – Tokio | Berliini | Kerava avaa Suomen Japanin instituutin 20-vuotisjuhlavuoden. Se on avoinna Taide- ja museokeskus Sinkassa 15.4.2018 saakka. Näyttelyn yhteydessä järjestetään runsaasti oheisohjelmaa.