Konstnärernas Kalevala i Japan

Date
25/01/2018
Location
Projekt
Share
Facebook / Twitter

Projektet Konstnärernas Kalevala i Japan presenterar finsk folktradition ur japansk synvinkel med hjälp av modern konst. Målet för projektet är att främja kulturell förståelse och konstnärligt samarbete mellan Finland och Japan, samt att bredda det sätt, på vilket mytologi och folktraditioner presenteras. Projektet verkställs tillsammans med Kalevalasällskapet som en del av det större Konstnärernas Kalevala –projektet.

Projektet fick sin början då de japanska konstnärerna Kotobuki Shiriagari, Yuji Ohta, Ayumi Tanaka, Tomoko Konoike och Hideki Iinuma samt Kenji Kubota, kurator för utställningen, besökte Finland år 2016 för att bekanta sig med Kalevala och finländsk konst och kultur. Konstnären Yusuke Asai bestökte Finland senare på egen hand.

Efter besöket beställdes ett konstverk av varje konstnär. Konstverket skulle reflektera konstnärernas egna erfarenheter av Kalevalas mytologi. Konstverken kombinerar finsk mystik med en japansk tankevärld. Berättelsen om Kalevala skildras genom flera olika konstformer och stilinriktningar. Utställningen består av såväl målar- och fotografikonst, som skulptur-, installations- och videokonst. Hideki Iinuma skildrar t.ex. Kalevalas starka kvinnofigurer på ett nutida sätt i sina skulpturer, medan Tomoko Konoikes mångmediala verk behandlar råa känslor och människans våldsamma natur.

Baserat på projektet ordnades utställningen Universal Nature – Rediscovery of Kalevala by 6 Contemporary Japanese Artists på Sezon Art Gallery i Tokyo den 6.8-27.8.2017. I Finland var utställningen en del av Ajan kaikuja – Tokio | Berliini | Kerava-utställningen som invigdes 26.1.2018 i Konst- och museicentret Sinkka. Kurator var Arja Elovirta. I utställningshelheten ingår utöver Universal Nature –verken också utställningen Do you remember?, producerad av Finlands institut i Tyskland.

Ajan kaikuja – Tokio | Berliini | Kerava -utställningen fungerar som en inkörsport till institutets 20-årsjubileum och är öppen t.o.m. 15.4.2018, med rikligt parallellprogram.