Wild at Heart – modernia suomalaista muotoilua

Date
31/08/2020
Location
News, Uutiset
Share
Facebook / Twitter

 

Wild at Heart on värikäs näyttelykokonaisuus, joka luo katseen kotimaisen nykymuotoilun maailmaan ja näyttää, mitä jännittävää suomalaisen muotoilun kentällä tällä hetkellä tapahtuu. Näyttelyn nimi viittaa ehkä vähemmän tunnettuun puoleen suomalaisessa kulttuurissa. Varautuneen ja ujon kuoren alta on nimittäin löydettävissä rutkasti villiä huumorintajua, kesyttömyyttä ja intohimoa.

Wild at Heart

2.–12.10.2020
Metsä-paviljonki, Suomen suurlähetystö, 3-5-39 Minami-Azabu, Minato-ku, Tokyo

arkisin 10–18, paitsi torstaina 8.10. 12–20
viikonloppuisin 11–17

Vapaa pääsy, vaatii ennakkovarauksen
Siirry varaussivulle (englanniksi)

 

Näyttelyn on kuratoinut Tero Kuitunen
”Halua tuoda näyttelyssä esille erityisesti sen, miten moniulotteinen muotoilun kenttä oikein on. Mielestäni elämme tällä hetkellä eräänlaista muotoilun uutta renessanssiaikaa, jossa ihmiset liikkuvat vapaammin eri luovien alojen välillä”, kuraattori kertoo.

Näyttely koostuu kolmesta kokonaisuudesta. Näyttelyn Raw Beauty –kokonaisuutta määrittää materiaalilähtöinen tekeminen ja selkeä visuaalinen kieli. Antrei Hartikainen edustaa perinteistä puuseppätaitoa, jonka käsissä raaka puumateriaali taipuu moninaisin tekniikoin herkiksi ja ilmaviksi teoksiksi. Valokuvaaja ja taiteilija Sofia Okkonen käsittelee naiseutta vahvan visuaalisen kuvaston kautta, ja Tero Kuitunen tutkii kosketuksen ja koskettamisen merkitystä keramiikassa. Klaus Haapaniemen visuaalisessa maailmassa on havaittavissa vaikutteita kansantaruista ja hänen kuvituksia on nähty niin keramiikassa kuin tekstiileissä.

Social Impact –kokonaisuus tarkastelee yhteiskunnallista vaikuttamista muotoilun keinoin. Milla Vaahtera tuo työssään uutta eloa lasinpuhaltamisen taitoon, kun taas Tuuli-Tytti Koivulan vaatemallisto käsittelee muovijätteen ongelmia ja miettii sille uusia käyttötapoja. Mifuko-yritys syntyi työllistämään kenialaisia naisia ja sen liikeideassa yhdistyvät suomalainen suunnittelu sekä kenialainen käsityötaito. Tarjoamalla turvallisen ja joustavan työsuhteen yritys mahdollistaa kenialaisnaisten itsenäinen toimeentulon.

Leikkisyys ja huumorintaju ovat näyttelyn läpileikkaavia teemoja ja ne näkyvät erityisesti Wild Humor –kokonaisuudessa. Eero Aarnio on yksi tärkeimmistä suomalaisista muotoilijoista, jonka työtä on läpi vuosien leimanneet omaperäisyys ja rohkeus. Kuvanveiston ja muotoilun välimaastossa liikkuvan Teemu Salosen runsas ja värikäs muotokieli lainaa elementtejä poptaiteesta. COMPANYn Aamu Song ja Johan Olin ovat nostaneet käsityömestarit ympäri maailman keskiöön omassa taiteellisessa työssään, jossa yhdistyy vahva arvostus käsityöperinteeseen sekä suunnittelun ja tekemisen ilo.

Wild at Heart on Suomen Saksan Instituutin ideoima näyttely, jota ovat toteuttamassa myös yhteistyössä Suomen Unkarin, Ruotsin ja Japanin instituutit sekä huonekalu-, sisustus- ja designmessut Habitare. Näyttely on ollut esillä Vienna Design Weekilla 2019, sekä Budapestissa, Tukholmassa ja Helsingissä.
Näyttelyä ovat tukeneet Lapuan Kankurit ja Hokuouzakka / P.O.S..

Kuva: Maija Astikainen, stailaus Tero Kuitunen