Wild at Heart – modern finländsk design

Date
31/08/2020
Location
Nyheter
Share
Facebook / Twitter

 

Utställningen Wild at Heart -A Collection of Modern Finnish Design and Art ger en spännande inblick i finländsk samtidsdesign, i dess unika kreativitet och starka färger. Wild at Heart är en hyllning till den humor och passion som utgör grunden till den finländska design. Utställningens elva formgivarna förenar konst och design i sin konst.

Wild at Heart

Metsä Pavilion, 3-5-39 Minami-Azabu, Minato-ku, Tokyo

2.–12.10.2020
vardagar 10–18, torsdag 8.10. 12–20
veckoslut 11–17

Gratis, med reservation
<<Reservera biljetter>> (på engelska)

 

Utställningens kurator är Tero Kuitunen
Jag vill speciellt lyfta fram hur mångfacetterad finländsk formgivning är. Jag tycker att vi för närvarande lever i en designrenässans där människor rör sig mer fritt mellan olika kreativa områden, säger kuratorn.

Utställningen består av tre olika teman. Raw Beaty fokuserar på materialdriven design och ett starkt visuellt formspråk. Mästersnickaren Antrei Hartikainens arbete är en modern hyllning till traditionella hantverkstraditioner, med verk som är såväl funktionella produkter som rena konstverk. Fotografen och konstnären Sofia Okkonen granskar feminitet genom sitt starka visuella språk, medan Tero Kuitunen undersöker hur olika material, speciellt keramik, inbjuder till beröring. Klaus Haapaniemis magiska värld är fylld av influenser från finsk folklore och hans rikt detaljerade illustrationer smyckar både keramik och textilier.

Social Impact granskar hur design kan ta ställning och påverka samhället. Milla Vaahtera väcker nytt liv i glasblåsartraditioner, medan kläddesignern Tuuli-Tytti Koivulas klädkollektion berör problemen med plastavfall och ser nya möjligheter att (åter)använda material. I företaget Mifukos produkter kombineras finsk formgivning och kenyansk hantverkskonst med socialt ansvarstagande. Företaget sysselsätter kenyanska kvinnor på landsbygden och garanterar dem en självständig och trygg försörjning.

Lekfullhet och humor går som en röd tråd genom hela utställningen, men betonas särskilt i Wild HumourEero Aarnio är en de viktigaste finländska formgivarna vars arbeten genom åren präglats av unik kreativitet. Teemu Salonen rör sig i gränslandet mellan skulptur och formgivning och hans rika och färggranna designspråk lånar element från pop-art, medan i Companys Aamu Song och Johan Olins arbete förenas en stark uppskattning för hantverkstraditioner samt tidlöshet och arbetsglädje.

Wild at Heart är ett projekt initierat av Finlandsinstitutet i Berlin i samarbete med Finlandsinstituten i Budapest, Tokyo och Stockholm, och Habitare. Utställningen har redan visats på Wiens designmässa 2019, i Budapest, Stockholm och Helsingfors.

Tack för Lapuan Kankurit och 北欧雑貨/POS.

Photo: Maija Astikainen, styling: Tero Kuitunen