Jäinen maa

Date
09/05/2022
Location
Uutiset
Share
Facebook / Twitter

Jäinen maa -näyttelyn teema on pohjolan talviset maisemat. Valokuvanäyttely tuo esiin pohjolan luonnon kylmän kauneuden, sen lumiset maisemat ja huurteiset puut. Teoksissa korostuu valokuvan ottamisen hetki ja tunnelma luonnossa.

Tämän näyttelyn teokset on kuvattu usean talven aikana eri puolilla Suomea, pääasiassa kuitenkin Koillismaalla ja Järvi-Suomen alueilla. Monissa kuvaustilanteissa pakkasta on ollut lähes -30 astetta tai jopa ylikin. Tällöin kuvaaminen haastaa kuvaajan lisäksi myös kameran toimivuutta. Luonnossa puolestaan on oltava liikkeellä oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Esimerkiksi jokiusva (steam fog) vaatii muodostuakseen riittävän suuren lämpötilaeron veden ja ilman välillä. Tällaisia päiviä on muutama talvessa, jos hyvin käy. Puolestaan kova talvimyrsky ravistelee tykkylumet pois puiden oksilta.

Talvemme ovat muuttumassa. Ilmastomme muuttuminen tulee näkymään Skandinavian talvisessa luonnossa lumen ja jään vähenemisen myötä. Pystymmekö säilyttämään nämä jopa satumaisen maagiset talvemme myös tulevaisuudessa?

Jäinen maa

17.–29.5.2022
Avoinna: 11:00–18:00 (näyttelyn viimeisenä päivänä 15:00 asti)
Suljettu maanantaisin
ars gallery, 5-13-1 Jingumae Shibuya-ku Tokio 150-0001
Vapaa pääsy

Maarit Kristiina Vepsäläinen on 46-vuotias savolaissyntyinen luontovalokuvaaja. Hänelle on ominaista tavoitella ja taltioida luonnon tunnelmia, hetkiä, jotka eivät samanlaisina enää koskaan palaa. Valokuvaaja tavoittelee teoksiinsa mielenkiintoista valoa – tai sitten sen tarkoituksenmukaista poissaoloa. Toinen valokuvaajaa kiinnostava elementti on syvyys. Juuri tämä saa aikaan sen, että teokset eivät ole vain pintoja, vaan katsoja johdatellaan mukaan teoksen tunnelmaan.

Aloitin valokuvauksen matkavalokuvauksella 20 vuotta sitten, vaikka oikeastaan olen kyllä kulkenut kamera kaulassa lapsuudesta lähtien. 2011 hankin ensimmäisen Canonin digijärjestelmäkameran ja ryhdyin kehittämään kuvallista ilmaisuani aktiivisesti ammattilaisilta oppien monilla valokuvauksen kursseilla eri puolilla Suomea sekä tietenkin – kuvaamalla enemmän!

Kuvaan mielelläni kotiseudullani Savossa, Koillismaalla Kuusamossa sekä eri puolilla pohjolaa. Pohjoinen luonto on ainutlaatuista, osin vielä koskematonta ja kaunista kaikkina vuodenaikoina. Suotuisan säätilan ja valon vallitessa kuvaaminen onnistuu useimmiten parhaiten lähimaisemissa. Minut löytääkin silloin kuvaamasta Rautalammin ja Konneveden maisemista eli Järvi-Suomen alueella.

Luonto on suuri voimavarojen ja hyvänolon lähde. Huomaan itse hakeutuvani luonnossa paikkoihin, jotka huokuvat rauhaa ja seesteisyyttä, ja joissa voi tuntea olevansa vahvasti läsnä. Toivon, että katsoja pääsee valokuvieni kautta hetkeksi irtautumaan arkisista ajatuksistaan aistimaan luonnon tunnelmaa ja rauhoittumaan sen syleilyssä.”

Kuvat: Maarit Kristiina Vepsäläinen