Man Yau vald till institutets och SCCP:s keramikresidens

Date
15/02/2018
Location
Nyheter
Share
Facebook / Twitter

Man Yau (f. 1991, Helsingfors) har valts till Finlands institut i Japans och Shigaraki Ceramic Culture Parks keramikresidens. Man Yau är en 26-årig skulptör som bor och jobbar i Helsingfors. Hon är utexaminerad kandidat från Aalto-universitetes program för keramik- och glaskonst.

Man Yau. Foto: Emma Sarpaniemi

Yaus verk har ställts ut vid flera solo- och grupputställningar både i Finland och utomlands, bl.a. i Paris och New York. Aktuella projekt som hon medverkar i är Uniikki-projektet i Jingdezhen, Kina och skapandet av en skulpturserie för Stockmann i samband med Helsinki Design Week.

Yau beskriver sig själv som en bildkonstnär vars arbetssätt är skulptering. Kännetecknande för Yaus verk är dess fysiska natur och tänjandet på materialets gränser. Yau ser på skulpteringen som en process påverkad av konstnärens egna erfarenheter och skulpteringsprocessens omgivande miljö.

Verkens yta är ofta plastig och glansig. Hon vill särskilt framhäva betydelsen av handarbete och användningen av naturmaterial, men vill samtidigt dölja skulpteringsprocessens alla spår.

Man Yau: Planer HER-BB (2017). Galleria Sculptor.

Yau blev intresserad av SCCP-residensen ordnad av institutet eftersom det fanns en möjlighet att arbeta med storskaliga skulpturer. Hon planerar även att sätta in sig i den japanska kulturen och undersöka hur man kunde kombinera olika material och färger med varann. Hennes inspiration är Yayoi Kusama och Taro Izumi och deras sätt att beskriva den lokala kulturen och det vardagliga.

”Innerst inne hoppas jag på att hitta något som jag inte ännu ens kan förvänta eller föreställa mig och som kunde lära mig något nytt och hjälpa mig att framskrida, vare sig det vore att jobba med nya storlekar, en ny arbetsmiljö, den omgivande kulturen eller de nya människorna jag träffar under mitt residens”, beskriver konstnären.

Residensperioden som ordnas för den andra gången sker under hösten 2018 och är en och en halv månad lång.