Utställningen Shigaraki

Date
07/06/2021
Location
Nyheter
Share
Facebook / Twitter

Utställningen Shigaraki presenterar verk av åtta keramiker från Japan och Finland. De stilistiskt olika konstnärerna har alla vistats på konstresidens för keramik i Shigaraki, Japan.

Shigaraki är en av de äldsta platserna för keramikproduktion i Japan. Shigaraki Ceramic Cultural Park (SCCP) öppnades 1990 för att främja lokal keramikindustri och kultur.

Finlands institut i Japan har samarbetat med SCCP sedan 2017 och årligen organiserat en residens för en keramiker bosatt i Finland.

Den här utställningen, organiserad av Finlands institut i Japan, presenterar både konstnärer från institutets residensprogram och ett urval av japanska keramiker som har vistats i Shigaraki konstnärsresidens. Konstnärerna och verken har valts ut av SCCP:s direktör emeritus Michio Sugiyama.

KONSTNÄRERNA (Residens i Shigaraki)
Yuri Fukuoka, Japan (1.12.2015–12.3.2016 / 17.8–28.11.2017)
Tomonari Hashimoto, Japan (flera residensperioder 1.4.2016 – 30.4.2021)
Tomoko Konno, Japan (flera residensperioder 20.6.2016 – 24.9.2019)
Matias Karsikas, Finland (10.10–15.11.2017)
Riyoo Kim, Japan (flera residensperioder 18.5.2018 – 3.5.2021)
Man Yau, Finland (16.10–1.12.2018)
Erin Turkoglu, Finland (16.10–23.11.2019)
Emil Lyytikkä, Finland (2022)

Shigaraki 信楽

8.–24.6.2021
Lokal Gallery (Annegatan 9)
Öppettider: ti – fre 12-18, lö 11-16
Fritt inträde

Bild: Yuri Fukuoka: Blue Journey, 2019

 

Konstnärerna

Bild: Yuri Fukuoka

Yuri Fukuoka: ”Blue Journey”, 2019

Yuri Fukuoka

Yuri Fukuoka (f. 1987) är en konstnär som två gånger har varit på Shigaraki Ceramic Cultural Park, 2015 och 2017. I sina verk gör Fukuoka porslinet extremt tunt och färgar det ljusblått. Från 2015 har hon aktivt deltagit i symposier och workshops och arbetat utanför Japan, till exempel i Tyskland, Ukraina, Ryssland och Kina.

 

Bild: Gentoku Katakura

Tomonari Hashimoto: Untitled, 2020

Tomonari Hashimoto

Tomonari Hashimoto (f. 1990) är en japansk konstnär född i Wakayama, Japan. År 2017 avslutade han doktorandprogrammet i hantverk och keramik vid Kanazawa College of Arts. Hashimoto har haft utställningar inte bara i Japan utan också i Sydkorea, Hong Kong och London. Han vann det näst största priset vid Kobe Biennale 2015 Contemporary Ceramic Art Competition, samt fick Sankeishinbun-priset på Kyoto Art for Tomorrow 2019-utställningen.

 

Bild: Tomoko Konno

Tomoko Konno: ”Peace from Kyoto”, 2020

Tomoko Konno

Tomoko Konno (f. 1967) tog examen från kvinnouniversitetet Bunka i Tokyo och studerade keramik i Hong Kong. Den traditionella nerikomi-tekniken används i hennes keramiska verk där hon skapar mönster för att skildra naturen med sin egen tolkning. Hennes arbete har visats i utvalda städer i Japan, Europa och Kina. Tomokos verk har vunnit många utmärkelser och erkänts internationellt.

 

Bild: lokalhelsinki.com

Matias Karsikas: ”Vadelmametsä”, 2021

Matias Karsikas

Matias Karsikas (f. 1989) är en skulptör som arbetar med keramik, glas och trä. De tekniker han använder är tidskrävande och ofta sådana han själv utvecklat. I arbetet ingår många olika nivåer, insikter, dynamik, och stämningen uppnås med små och genuina medel. Han använder modigt färger och föremålen fungerar från alla håll.

Bild: Kosuke Tamura

Riyoo Kim: ”a body of the vanity”, 2021

Riyoo Kim

Riyoo Kim föddes i Osaka 1980, son till en japansk far och en koreansk mamma. År 2006 slutförde han magisterprogrammet vid Graduate School of the Creative Arts, Osaka University of Arts. Sedan 2004 har han ställt ut sina verk i många solo- och grupputställningar, och internationella konstmässor. År 2009 vann han det näst största priset på Kobe Biennale 2009 Contemporary Ceramic Art Exhibition.

 

Bild: Diana Luganski

Man Yau: ”MY-4” från serien ”Shiga-Love”, 2018

Man Yau

Man Yau (f. 1991) är en konstnär i Helsingfors. Yaus verk skapar en balans mellan traditionella metoder och hantverk samt industriell, detaljerad form och kvalitet. Avgörande för hennes metod är att arbeta med krävande material som sten och glas, som kräver långsamma och känsliga tekniker för snidning och skärning.

 

Bild: Camilo Cortes

Erin Turkoglu: ”Loop No 8”, 2021

Erin Turkoglu

Erin Turkoglu är en turkisk konstnär och designer i Helsingfors som arbetar med subtiliteten i material och färg. Hon arbetar i Helsingfors-studion direkt med sina händer, främst med keramiska material. Inspirerad av arkitektur, poetiskt uttryck, juxtapositioneringar och, viktigast av allt, själva tillverkningsprocessen, skapar hon utomjordiska objekt som ligger någonstans mellan konst och design.

 

Bild: Ananya Tanttu

Emil Lyytikkä: ”Artefakt”, 2020

Emil Lyytikkä

Emil Lyytikkä (f. 1996) är en konstnär i Helsingfors. Han avslutar för närvarande sin magisterexamen i textildesign vid Aalto-universitetet. Lyytikkä gillar att sondera hårdvaruaffärer efter verktyg och föremål som kan inspirera hans arbete. Han har nyligen intresserat sig för gör-det-själv-kulturen. Lyytikkä tycker om att arbeta med ett brett utbud av material, från keramik till plast. Hans senaste alster är en kombination av traditionell och ny teknik.